Koninklijke Brugse Zwemkring goed voor dertien medailles

Prachtprestaties op de Vlaamse jeugdkampioenschappen.

Artikel Krant van West-Vlaanderen:

Coach Stefaan Obreno rekende op negen stuks en in het beste geval op elf. "Uiteindelijk zijn het er dertien. Dus kan ik alleen maar tevreden zijn", glundert hij. "Dit is een beter scenario dan verhoopt. Er was nog een uitsluiting de eerste dag in een estafette omdat onze rugslag zwemster bij de start een verkeerde houding aannam. De teller kon dus op 14 gestaan hebben."

Thijs Van Cleven zwom naar goud op de 200 en 400 meter vrije slag en op de 100 en 200 meter vlinderslag. Op de 100 meter vrije slag en de 200 meter wisselslag werd hij derde. Thijs zijn prestatie op de 200 meter vrije slag was met 2’26"54 goed voor een knap wedstrijdrecord, net als de 1’04"20 op de 100 meter vlinderslag. "Voor zijn leeftijd steekt hij er in ons land met kop en schouders bovenuit. Hij kwam ook nu iedere keer met heel scherpe tijden uit het water."

Zes deelnames en zes medailles voor de dertienjarige zwemmer uit Oostkamp. "Op de voor hem mindere nummers, waar hij meestal derde wordt, toont hij toch dat hij bij de top behoort", vindt Obreno.

Gaëlle Deconinck (14) loste in vlinderslag, met zilver op de 200 en brons op de 100 meter, de verwachtingen in. "Zij had echter pech dat ze een dag voor het kampioenschap een griepaanval kreeg en bijgevolg niet volledig fit was."

Flore Vanassche (14) werd drie keer derde: op 200 meter vrije slag en op de 100 en 200 meter rugslag. "In crawl was dit een verrassing", geeft Obreno toe. "Net als Loes Lingier met haar resultaat op de 400 meter vrije slag, die goed was voor zilver. Op de 200 meter vrije slag moest Loes genoegen nemen met een vierde plaats, net na haar clubgenote Flore. Met Gaëlle erbij hadden we toch drie meisjes binnen de top zes. Dat toont aan hoe sterk onze club in de breedte is. Op termijn kunnen we op die manier in vier keer 200 meter vrije slag met een heel sterke damesploeg naar de grote tornooien. Ook dat is een opsteker."

Een meisjesploeg van BZK behaalde ook zilver op de 4x100 meter vrije slag. Kobe Van Cleven, Laurann Despeghel en Jana Raecke zwommen allen persoonlijke records. "Jana zwom super op de estafette vrije slag, zonder haar prestatie was er van een medaille geen sprake."