Fien Vandewal in de Krant van West-Vlaanderen

Fien Vandewal (Koninklijke Brugse Zwemkring) maakt in het synchroonzwemmen als lid van de nationale ploeg deel uit van de EJK-selectie.

Artikel Krant van West-Vlaanderen:

Vanuit Vlaamse en Belgische wedstrijden wordt voor die nationale ploeg naar een toptienplaats uitgekeken om verder op te bouwen. In het verleden werkten ze nationaal naar één team toe. "Nu kiezen ze eerder voor duetten omdat we daar sterker in zijn", weet Fiebe Vande Kerckhove als coach van Fien Vandewal bij BZK. "In die optiek is Fien samen met Julie en Amélie geselecteerd. Vanaf de cadetten of de +12-jarigen nemen ze dan ook aan buitenlandse wedstrijden deel."

Fien Vandewal (12) uit Assebroek werd al twee keer nationaal kampioen bij de miniemen. Nu zit ze sinds januari in haar eerste jaar bij de cadetten. "Dat is tof. Uiteraard ligt het niveau hoger, maar ik zat wel al een tijdje bij mijn teamgenoten en dat bevalt me wel."

Komende zondag is er het Vlaams kampioenschap in Hofstade. Het BK volgt drie weken later in Mechelen. Fien zwemt er voor de Brugse Zwemkring zowel individueel als in groep. "Ik ga alvast mijn uiterste best doen. Voor een deelname aan het BK moet je een limiet halen, het Vlaams kampioenschap is in die zin een goede waardemeter."

Aanstormend talent

De interesse in het synchroonzwemmen bij BZK kent zoals de voorbije jaren een golfbeweging. "We zien bijvoorbeeld bij de miniemen dat er aanstormend talent aanwezig is. Sinds onze komst naar het nieuwe zwembad Lago Brugge Olympia hebben we er ook heel wat nieuwe leden bij. Vooral bij de jongste leden is er een groei. Er volgt voor hen nu een lange opbouw. Wij moeten geduld hebben om te zien of dit blijft duren", weet Fiebe.

Fien doet volgens haar coach voortdurend haar best, maar wel op een speelse manier. "Op haar leeftijd kan ik haar dat niet kwalijk nemen. Naast het speelse is ze ook wel een echte doorzetter. Ze lacht veel, maar als het moment aangebroken is, zal ze er alles aan doen om het goed te presteren."

Fien combineert het synchroonzwemmen met ballet bij Dancelot in Brugge. "Dat is wel handig. Op die manier leer je beter je bekken kantelen. Alsook voor de lenigheid. Ballet doe ik drie uur per week. Zwemmen neemt een dikke tien uur met een uur training met mijn duopartner in beslag", eindigt de gemotiveerde Fien Vandewal. (ACR)